Borówka amerykańska - zdrowie z krzaczka - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Borówka amerykańska - zdrowie z krzaczka

Jeszcze kilka lat temu borówka amerykańska występowała sporadycznie w naszych ogrodach. Jeśli mieliśmy ochotę na pierogi z borówkami, to po prostu kupowaliśmy na targu, lub od znajomych mieszkających na wsi borówki leśne. Ale teraz wszystko się zmieniło.

Borówka amerykańska - zdrowie z krzaczka

Autor zdjęcia/źródło: apis74

Borówka amerykańska stała się bardzo popularnym i chętnie uprawianym krzewem w naszych ogrodach i to nie tylko ze względu na jej łatwą uprawę, ale także na „zbawienny” wpływ na nasz organizm.
Właśnie trwa okres zbierania owoców borówki amerykańskiej. Coraz więcej pojawia się jej w sprzedaży i pomimo dość wysokiej ceny kupujemy borówkę, gdyż wiemy, że jest zdrowa. A co tak naprawdę zawiera w sobie ta niewielka fioletowa „kuleczka”? 

Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Wapń – odpowiedzialny jest między innymi za skurczanie i rozkurczanie się mięśni, reguluje ph, oraz krzepliwość krwi, jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy, obniża ciśnienie krwi. Fosfor – jest ważnym „budulcem” zębów i kości, natomiast potas reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca.
Ponadto borówki zawierają związki antyoksydacyjne (Antyoksydanty chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę.), oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Borówka ma także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie. Powinni ją jadać kierowcy, oraz osoby pracujące przy komputerze. Borówka jest składnikiem środków będących uzupełnieniem diety w elementy wspomagające prawidłowe widzenie, oraz wielu kropli mających przynosić ulgę zmęczonym oczom.

Ponadto jest niskokaloryczna więc mogą się nią delektować osoby będące na diecie.

100g borówki ma 62,00 kcal, a jej wartość odżywcza jest następująca: woda – 82,3%, białko – 0,7 g, tłuszcze – 0,5 g, węglowodany – 15,3 g, błonnik – 2,7 g, wapń – 15,0 mg, fosfor – 13,0 mg, żelazo – 1,0 mg, sód – 1,0 mg, potas – 81,0 mg, witamina A 100,0 j.m., witamina B1 – 0,03 mg, witamina B2 – 0,06 mg, witamina B3 – 0,50 mg.[1]

Do najpopularniejszych odmian należą: Patriot, Spartan, Bluecrop, Berkeley, Weymounth i Blueray.  



[1] http://www.borowka.ovh.org/wartosci-odzywcze.php5

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Właśnie zakupiła w tym roku dwa krzaczki.
  • Awatar użytkownika aniusia03
    aniusia03Ikona zgłaszania komentarza
    A więc idę do ogródka na borówki, bo właśnie zaczęły dojrzewać:)!